www.myrgren.com Eng Swe   
Rasmus Myrgren Denna sidan är byggd av GAOS   
Hem |  Information |  Blogg |  Sponsorer |  Resultat |  Laser |  Kalender |  Bilder |  Länkar      

Välj period: Oktober 2008 / Augusti 2008 / juli 2008 / Juni 2008 / maj 2008 / april 2008 / Mars 2008 / Februari 2008 / Januari 2008 / december 2007 / november 2007 / september 2007 / Augusti 2007 / juli 2007 / Juni 2007 / maj 2007 / april 2007 / Mars 2007 / Februari 2007 / Januari 2007 / december 2006 /

Olympiska Spelen

15th Oktober, 2008

dsc_03021.JPGimg_17571.JPGrasmus-slag.jpgdsc_02362.JPGos2008-4741.jpgos2008-3511.jpg1691.JPGimg_30691.JPGos2008-7431.jpgimg_36021.JPG

Innan OS trodde jag att det skulle bli en repris av för-OS där jag och Paul Goodison gjorde upp om guldet, jag fick silver den gången då Paul slog mig med en decimeter.

Första dagen ville jag bara gå ut och göra två ok race (top 10) för att känna att jag var med och inte riskera att dra på mig ett dåligt race i början av serien. I första racet startade jag dåligt men hade bra fart och seglade i mål som åtta. Andra racet hände det som inte fick hända, jag fick en gulflagg, hamnade i vakuum bakom fältet och låg sist med marginal. Efter ett riktigt slit gick jag från sista plats (tror vi var ca 50st) till 16. Nu hade jag kniven mot strupen och fick jag en gulflagg till visste jag att OS i princip var över för mig. Detta gjorde att jag aldrig riktigt kunde slappna av under resten av regattan och vågade inte segla båten så maximalt.

Jag seglade så gott jag kunde men kunde aldrig riktigt släppa tanken på gulflaggen och var ofta mer stressad än normalt vilket ledde till ovanliga misstag.

Efter ca halva regattan låg jag på delad guldmedaljplats med Paul Goodison. inför näst sista dagen låg jag ca 4 poäng före Paul men något poäng efter Italienaren Diego Romero. Det blev hårdvind nästa dag. Jag såg min chans att utöka avståndet till Paul. Rundade före Paul inför andra kryssen men cleaten till uthalet gick sönder och jag tappade distans till Paul. Jag blev upprörd och drog hårt och kicken och kom inte under bommen i slaget och kapsejsade. Paul blev 5:a jag blev nästan 10 poäng efter och såg guldet glida ur händerna på mig. Jag var otroligt besviken.

Fick ingen sömn under natten och hade inte lyckats bli av med min besvikelse och seglade ut som en slagen man till första start (att inte vända min mentala inställning var det största misstaget på OS). Första racet blev därefter, mitt sämsta race på säsongen och jag låg nu knappt på medaljrace plats (top 10). Jag var mer än besviken och skrek och gormade för att sen prata med coachen Peter Santen och vi lyckades vända min inställning och jag lyckades bra i de två följande racen och låg på silverplats inför medaljracet. Med facit i hand skulle jag kanske “lagt mig” i sista racet och släppt förbi 1 båt innan mål för att inte hota Paul. Nu var jag den ende som kunde vinna guld förutom ledaren Paul.

Pauls enda uppgift i medaljracet blev att se till att jag inte vann. Han attackera mig innan start men jag tog mig ur situationen för att därefter fastnat i ett vindhål 1 minut innan start. Jag var före Paul då vi korsade start linjen ca 50 m efter resten av båtarna men kunde inte gå ut mot höger som planerat då alla andra också gick dit. Gick åt vänster och tappade Paul som bevakade mig resten av racet. Jag och Paul blev 10:a och 9:a och han tog därmed guld. Fel båtar kom i fel ordning så jag trillade så långt ner på resultat listan som det var möjligt. Blev 6:a totalt.

Tråkigt att tappa medaljen på ett sådant race. De flesta som skulle segla medaljracet ville inte segla under de förutsättningar som rådde. Vi hade 0-3 m/s med vind som trillade ner lite var stans och alla insåg att vem som helst kunde vinna racet och det var mer lotteri än segling. Helikoptrarna ställde också till det i den lätta vinden och orsakade vindhål och starka byar.

I framtiden hoppas jag seglingsledningen inte styrs av media och kan skjuta upp medaljracet om förhållandena inte är rättvisa. För det första är det just medaljracet som tv visar och det ger allmänheten bilden av segling, så det är viktigt att seglingen visar sina främsta sidor. Vidare så är medaljracet ofta helt avgörande för seglarnas placeringar och därför viktigt att det seglas under justa förhållanden.

Olympiska Lekarna dag 2

13th Augusti, 2008

Latta vindar gjorde att vi fick vanta 2,5 h pa att starta. Seglade helt ok fram till sissta rundningen dar jag gjorde ett seglarskole misstag. fick en knut runt mit skotblock och fick lansa forbi market istallet for att segla i mal. Tappade tunga poang och ar enormt besviken. blev ca 9 i mal. Tror jag ar lite overtand med tanke pa flera enkla misstag som kostat mig mycket.

Fick bara 1 race idag da vinden dog igen efter forsta racet.

Dags att lada infor dag 3.

Hej hopp

En sur start

12th Augusti, 2008

Ville dra in 2 safe resultat den forsta dagen och inte skaffa mig gulflagger eller tjuvstarter.

Forsta racet var ok, 7:a. I andra racet fick jag en gulflagg direkt efter starten och lag abolut sisst. rundade runt 35 i forsta rundningen och blev 17 i mal, manga viktiga poang tappade jag dar men far hoppas jag kan halla ihop resten av serien. Gulflaggen var verkligen tveksam och jag tog ett langt snack med domaren efterat.

Dags att ladda infor imorgon

Göteborgare i OS

23rd juli, 2008

Nu kan ni höra en trött men glad Rasmus i tisdagens intervju i P4 (klistra in länken nedan i adress fönstret).

http://www.sr.se/cgi-bin/goteborg/program/artikel.asp?ProgramID=986&artikel=2155300

Kom direkt från en paddeltur i vildmarken där jag och min medpaddlare glömt hälften av maten och lyckats fastna i forsen. Men det var riktigt bra för mitt bantar program. Har matchvikten 77kg nu, en förträfflig vikt

Kieler Woche avklarad och nu OS uppladdning

2nd juli, 2008

img_1714blogg.JPG

JJJIIIIPPPIIIIEEEE i år han jag med lite midsommar firande för första gången på länge då Kiel regattan alltid krockar med midsommar.
Kieler Woche klingar speciellt i de flesta OS seglares öron då man vet att man kan vänta sig långa in/utseglingar till banområdena och dåligt väder. Första året jag var där minns jag hur det växlade från 8m/s till 12-14 m/s och det kom hagel stora som golfbollar, man fick blunda för ögonen tog för mycket stryk av haglet. När man seglat 3 race på strax över en timme och seglat ut till banan över 1 timme så var det kryss in i ca 1,5 timmar och man frös som …., behövde gå på toa, och allt man ätit var en mosad banan som man lyckats smeta i sig, då tyckte man segling var en skit sport och man undra va man höll på med.

Nu inser man hur bra man har det då man dras ut till banan av coachen, har Musto smock i coachbåten mellan racen så man inte fryser, kan ha matväska hos coahcen osv. Men trots all support så räckte det inte ända fram till medalj. Låg 3 poäng från silver inför medaljracet men seglade mitt sämsta race i år och slutade 4:a totalt. Arvid Claesson blev 14, Emil Cedergård 36 och Victor Västernäs 38. Fredrik Lööf lyckades vinna Starbåtsklassen och Anton och Sebastian i 470 blev 2:a. Ett stort kliv framåt verkar Björn Allanson ha gjort i år som slutade på 11:e plats efter ett hårt sista race i finnjolle klassen.
Mest nöjda i Svensk gänget var nog 49:er seglarna Jonas Lindberg och Kalle Torlén som blev 6:e nation och därmed klarade kraven för att få möjligheten att åka på OS, grattis gubbar !!!

Här är resultaten: http://www.kielerwoche.de/onlineergebnisse/result_details.php?results=2008-06-29_Laser_Wettfahrt_11_Extra.xml

Nu blir det lite lugnare träning fram till den 13 juli då jag åker till Aten och tränar med 6 andra nationers OS representanter då vi valt att inte segla EM som går samtidigt.

Igår fick jag de OS kläder som vi skall ha på resan till Kina, resten av OS utrustningen och kläderna får vi på plats, bra tänkt av SOK att inte forsla kläderna från kina där de tillverkas för att alla sedan skall flyga med dem ner igen. Vi får alla kläder vi skall bära under OS så man packar inget utom necessären, gött.

img_1723blogg.JPG

Svårt att hitta rätt på OS arenan

13th Juni, 2008

kina-juni-200883.jpg

In i dimman idag igen!

Den första dagens träning (6 juni) verkade aldrig ta slut för vissa länder då det otroligt snabbt kom in väldigt tät dimma. Den starka strömmen och vridande vind gjorde att även om man hade kompass hittade man inte. Endast de med GPS kunde guida oss rätt. Trotts att alla åkte runt och ropa och skrek för att lokalisera varandra så lyckades de flesta komma vilse. I vår träningsgrupp försvann danskarna och återsågs först på land när vi gett upp letandet och var på väg till hotellet. Då kommer de fullt påklädda i våtdräkter, flytväst osv. i taxi. De hade lyckats komma i land några kilometer bort och dragit upp båtarna i vad de kallade en “pirat” hamn. Så idag var det dags igen. På någon minut gick det från rätt klart till att man såg 10 m framför sig. När jag lämna hamnen saknades fortfarande några. Ser inte ner till marken från 18:e våningen nu.

Kan bli intressanta race under OS om dimman kommer in och man inte ser banan eller motståndarna.

Lite extra trött idag då vi klampa in hos 470 seglaren, Vendela Santén, i natt klockan 00:01 för att gratulera henne på 30 års dagen. Ögonlocken höll sig tyvärr inte uppe till Sverige-Grekland matchen som börja 2 på natten, men det gick ju grymt bra utan min support så jag kanske skall hoppa över resten av matcherna också.

Nu får jag skärpa mig (i starterna) !

27th maj, 2008

r-myrgren-liten.JPG

Just hemkommen från Delta lloyd regattan i Holland och har hunnit med ett simpass här hemma med Johan Wigforss, fasen vi måste lära oss vändningar ordentligt.

I Holland var det lätta vindar och mina starter fungerade inte riktigt som jag ville men som GP skrev så står det på min kommande tränings meny inför OS. Farten fungerade bra och det känns skönt då jag tror den kommer att bli avgörande under OS (färre båtar gör att alla kan komma ur startblocken bra).

Sista dagen seglades medaljracet då de 10 främsta seglar en kortbana 3 varv och det ger dubbla poäng och är prestigefyllt mellan seglarna då det blir mer man mot man. Medaljrace träningen verkar ha gett resultat för jag lyckades vinna racet och det kändes skönt att i hårdvinden slå regerande världsmästaren Tom Slingsby. Tom lyckades dock vinna regattan och jag blev 4:a. Vasilij som tog OS brons 2004 knep andra plats och Tonci från kroatien blev 3:a.

Resultat finns under results, Laser, på : http://www.hollandregatta.org/2008v2/

På hemfärden körde vi inte som vanligt en nation var eller en tank var utan i 3-4 timmars intervaller och jag lyckades få körningen mellan 9 och halv 1 på natten så sen fick jag sova 7 timmar medan Mackan och Victor körde, det är jag mest nöjd med, av allt under denna resan.

Nu blir det träning hemma i götet fram till 4 juni då jag åker till Kina och känner på OS vattnen

Media dagar och psykologisk krigföring

5th maj, 2008

media-1.jpgmedia-2.jpg

Var fjärde år blommar seglingen upp i media och då gäller de att lyfta fram vilken skön, krävande, rolig, hård och fantastisk sport segling är. Så imorgon 8.00 snackar jag segling i Mix Megapol Radio City 107.3. Därefter Blir det SVT som gör seglings reportage om Sveriges och kanske världens bästa 470 team, Tessan och Vendela, samt Laser segling. Efter lunch blir det TV 4, samt GT och Expressen. På onsdag blir det GP, Kanal Lokal och ytterligare några tidningar.

Martin Sothell på GKSS har styrt upp hela media programmet och har gett oss seglare fantastiskt bra möjligheter att medverka i media långt innan OS för att senare kunna fokusera på det vi gör bäst, seglar. Blir grymt bra media träning inför OS då det kan bli en utmaning att hantera media i med- och motgång.

Denna vecka blir det mycket taktiskt rävspel under medaljrace träningen i Långedrag med både österrikare, norrmän och danskar. I slutändan slåss man kanske om medaljerna med just dess länder så lite psykologisk krigföring kommer det oundvikligen att bli.

Har varit mycket cykel träning det senaste så nu är det dags för ett tungt styrkepass för att känna att man har lite power kvar i sina 77-78kg.

Nya framgångar nya utmaningar

27th april, 2008

Hyere regattan började med en BFD (Black flag disqualification), vilket innebär att jag någon gång under sista minuten innan start befunnit mig på fel sida om startlinjen. Det är alltid tungt att börja regattan med en diskning då man sedan har pressen av att inte kunna göra ett enda misstag (undre de kommande 9 racen) för att placera sig ok. Jag börjar känna mig rätt trygg i starterna, vilket jag jobbat på länge. Men de lyckade starterna har också belyst ett nytt utvecklings område som jag nu börjat jobba med. Ibland känns det som att man springer in i en ny tegelvägg när ett nytt problem uppenbarar sig men jag tror de där väggarna är till för att stoppa alla som inte vill tillräckligt mycket.

Regattan seglade jag ok på många sätt men resultatet var ingen höjdare, 13:e plats. Johan Wigforss briljerade med två spikar sista dagen och låg på medaljplats inför medalj racet, men fick sin andra gul flagg i starten och blev 8:a totalt.

I vanlig ordning blev en dag inställd på grund av mistral vindar (blåser otroligt mycket) så vi fick köra go-kart istället, jag måste få min dagliga dos av adrenalin annars vet jag inte vad som händer vid läggdags.

Hade kunnat få regattans sämsta start om det ej blivit omstart (bilden, jag är längst ut till vänster i bild ca 25m nedan för alla i min startgrupp). Anledningen till positionen är att jag fick en gulflagg och fick backa ur start positionen och ta mitt straff.

sof-start.jpg

Kilona bara rinner av

13th april, 2008

pict0519b.JPG

Jag har börjat bromsa viktminskningstakten då jag tappar kilona oroväckande snabbt och är rädd att förlora för mycket muskler. Sen jag fick reda på att Sveriges OS plats i laser var min så har jag gått ner 2 kilo i månaden. Det gick trögt i början och jag blev förbannad när jag inte såg den utveckling jag ville se. Tänkte att okej, är det så här du vill ha det, kroppen, så kom igen bara. Efter det så gav jag kroppen en lite för hård omgång och kilona bara rinner av, så nu har jag varit på gymmet igen och ätit rätt mycket.

Imorgon åker jag till Stockholm, där jag skall härja på lilla sportspegeln och försöka få flera att börja segla samt därefter delta på “Olympic Reflection”, där jag möter andra Olympier och snackar OS och förberedelser. Flyger direkt från Stockholm till Hyere, Frankrike, där nästa världscuptävling går. Får passa på att gratulera min coach Steven (bilden) som fått en dotter och som blev så exalterad att han bröt benet.